Banstatus

Banstatus 2024-06-17

Sommarvärmen har tillfälligt (?) tagit en liten paus och vi har haft lite ostadigare väder den senaste veckan. Inget som vi har varit jätteledsna över på banan. De lite lägre temperaturerna i kombination med regnskurar har varit perfekt att läka ihop skadorna på våra spelytor. Vi är såpass nöjda med utfallet att vi valt att ta bort lägesförbättringen på fairways. Det finns fortfarande några områden som inte är 100% men generellt är det tillräckligt bra där ute.

Greenerna har vi fått kontroll över tillväxten på och de börjar nu rulla riktigt fint. Det finns dock en hel del kvar att hämta ur dem och vi kommer därför att vertikalskära och dressa dem tisdagen 18/6. Med vertikalskäraren tunnar vi ut beståndet lite grann samtidigt som vi reser gräset upp och får en bättre möjlighet att klippa av stråna. Tillsammans med sanden från dressen kommer det här att gynna bollrullen och vår ambition är att midsommarpokalen på söndag ska få bästa möjliga förutsättningar att scora bra resultat.

Vårt fokus framöver kommer att vara finish och spelbarhet. Tillväxten har avtagit något vilket ger oss mer tid att jobba med punkterna. Även bevattningen kommer att få sin beskärda del av tillsyn. Vi har i grunden ett system från början av 90-talet. Även om det känns som i förrgår har det gått 30 år sedan systemet installerades. Att köpa reservdelar till de ventiler som styr automatiken är numer lika dyrt som att köpa en ny ventil. Vi har därför som avsikt att byta ut de ventiler som inte vill fungera mot nya mer pålitliga. Det kommer ta en del tid i anspråk men vi kommer att vinna på det i det långa loppet.

Passa på att spela en runda och njut av harmonin och fågelsången som vi är bortskämda med här ute. På lördag vänder det igen och vi går mot mörkare tider.

Swinga lugnt!

Martin Lundin Banchef och medarbetare

Banstatus 2024-05-26

Värmen kom och den gjorde det med besked. Bevattningen får nu jobba för högtryck och växtligheten har verkligen kommit igång på allvar. Tyvärr hinner vi inte riktigt med att klippa i den takt som gräset växer utan det hinner bli lite för långt mellan gångerna vilket leder till att det blir en del klippspill liggandes kvar på fairways och ruffar som inte ger den finishkänsla som vi vill ha. Fairways har läkt ihop väldigt fint men vi väljer att behålla lägesförbättringen någon vecka till tills det blivit riktigt bra.

Greenerna läker ihop fint och vi kan snart komma ner till den klipphöjd som vi vill ha. För närvarande klipper vi på 3,1 mm men siktar på att komma ner till 2,6. Som befarat har bollrullen blivit lite sämre den senaste tiden då vi tryckt på med näring för att läka skador. Det här har lett till att gräset tätat till sig ordentligt där vi inte har skador och det har upplevts som trögt på greenerna. Vi kommer därför att gå ut vertikalskära greenerna efter seniorgolfen på måndag 27/5 samt dressa dem tisdagen 28/5. Vi väljer att skära dem på eftermiddagen när det torkat upp eftersom vi får ett mycket bättre slutresultat då. Sanden kommer sedan behöva torka upp innan den kan borstas in. Vi hoppas kunna starta med det vid niotiden under tisdagen. Går ni ut efter nio kan ni räkna med att det kommer rulla bättre på greenerna.

Vi kommer nu att jobba en hel del med finish. Röjsågarna står redo i verkstan för att sätta tänderna i det höga gräset runt skyltar, träd och i diken. Vi behöver dock ha er hjälp för att få en ännu bättre bana. Kratta bunkrar, lägg tillbaka torv och framförallt laga era nedslagsmärken så kommer banan upplevas och spelas så mycket bättre.

Swinga lugnt

Martin Lundin banchef och medarbetare

Banstatus 2024-05-11

igen är både sen nya hemsidan och golfsäsongen igång på allvar. Nytt för i år är att vi återigen driver skötseln i egen regi efter tio år med en entreprenör som tagit hand om banan. Med de förbättringsåtgärder som vi vill göra på banan anser vi att det kommer gynna oss långsiktigt att ha egen personal som gör många av de jobb som behöver göras samtidigt som vi tar hand om banan.

Vi har än så länge presenterat två stora nyheter för året. Robotklippning på korthålsbanan och hål 7,8 och 11 på stora banan samt nya klipplinjer för fairways och greenområden. Robotarna har varit igång i ca 4 veckor och jag tycker redan att vi kan se goda resultat av deras jobb. Framförallt hål 8 kommer att gynnas av den betydligt lättare roboten jämfört med tunga fairway- och ruffklippare. På korthålsbanan har vi två mindre maskiner som går. En som klipper fairway och en som klipper ruff. Tanken är att få till en mer stimulerande yta för våra juniorer och nybörjare (även rutinerade golfare gynnas av en runda där med jämna mellanrum) utan att det påverkar belastningen för oss i staben märkvärt. Hittills ser det riktigt lovande ut och det är en helt annan vy som möter spelarna jämfört med tidigare. Greenerna på 6-hålsbanan är dock inte alls på den nivån som vi önskar och de kommer att få mer kärlek framöver för att komma upp i kvalité.

De nya klipplinjerna som dragits upp har gjorts i samarbete med ReGolf Design. De är ett första steg i en utvecklingsplan som sakteliga börjar formas. Jag ber att få återkomma till den planen i ett senare skede. Tanken med de nya linjerna är att bjuda er spelare på nya utmaningar, hjälpa spelet att flyta bättre samt locka till fler olika typer av slag runt greenerna. I stället för att per automatik plocka fram en lobbwedge finns möjligheter att putta, pitcha, rullchippa, lobba bollen samt att kunna använda konturerna i marken på ett annat sätt än tidigare.

Vi har klartat vintern förhållandevis bra men har en del svampskador på greenerna som vi nu behöver läka. Tillsammans med de svagare ytor där vi klippt ut greenerna och som behöver växa ihop kommer vi nu att trycka på lite extra med gödningen under några veckor. Det kommer att leda till en något långsammare bollrull under en begränsad period men är något som vi kommer att tjäna på långsiktigt. Svampfläckarna kommer vi att bearbeta manuellt med en räfsa och fröer medans de utklippta ytorna kommer att luftas, sås och dressas med start under vecka 20. Det här gäller både green- och forgreenytor. Det här arbetet kommer att ta en del tid i anspråk varpå vi kommer att fortsätta arbeta även om ni puttar i närheten. Tanken är att gå i nummerordning så att ni bara ”drabbas” av oss på ett hål under rundan.

Tills vi hörs nästa gång hoppas jag att ni njuter av erat spel och hjälper oss att bibehålla kvalitén på banan genom att laga nedslagsmärken, lägga tillbaka torv och kratta bunkrar.

Swinga lugnt

Martin Lundin Banchef  och medarbetare